14 weetjes voor je trip naar Japan

15 / 05 / 2023 - Rik Deekens

Kijk je ogen uit in Japan

Er is zoveel over Japan wat ik niet wist voordat ik er voor het eerst heen ging. Zo zijn Japanners de meest vriendelijke en behulpzame mensen ooit. KitKats zijn er in absurd veel smaken, van chili tot groene bonen en van groene thee tot soya saus. En en-suite badkamers zijn overrated. Doe mij maar een gemeenschappelijk (maar beleeft gescheiden) onsen wasbeurt.

Eén ding wist ik wel. Japan’s reputatie voor diepe, droge poedersneeuw. En niet een paar keer per winter een dump, maar bijna dagelijks. Niseko, op het noordereiland Hokkaido, wordt niet voor niets ‘Powder Capital of the World’ genoemd. De algemene west-naar-oost luchtstroom stuwt koude lucht vanuit Rusland en China over de Japanse zee. De combinatie van koude lucht, vochtigheid van de zee en de lift als het de Japanse bergen raakt, zorgt ervoor dat de skigebieden hier bedolven worden onder meters droge poedersneeuw. 

Aangezien Japan aan de andere kant van de wereld ligt, is het niet de meest logische keuze voor je wintersport. Maar, met de wisselvallige winters in de Alpen wordt Japan steeds logischer. Na mijn eerste trip naar Japan was is verkocht. Na de tweede wil ik niet meer anders. Niet alleen de sneeuw, maar alles aan het schitterende land zorgt voor een blijvende indruk. Heb jij plannen voor een ski of snowboard trip Japan? Hieronder een aantal zinvolle (en minder zinvolle) tips voor je Japan ervaring.

1. De prijs is oké

Oké, Japan zal nooit een budget trip worden. Het begint al met de kosten om er te komen. Maar met een indirecte vlucht naar Tokyo, via Helsinki bijvoorbeeld, kun je al lekker besparen. Eenmaal daar zijn de kosten vergelijkbaar met die in de Alpen. Een liftpas varieert van ¥ 4.500 (ong. € 38) in de kleine gebieden tot ¥ 6.500 in gebieden als Niseko of Hakuba. Voor gemiddeld ¥ 400 (ong. € 3) heb je een warme choco of een “Sapporo Beer”. Lunchen doe je met een heerlijke curry of ramensoep voor zo’n ¥1.300. De restaurants van de skidorpen lopen uiteen van verrassend goedkoop, tot een ¥ 20.000 Kobe beef. Binnen de skidorpen is, net als in de Alpen, alles ingericht voor toeristen. Heb je een auto gehuurd, ga op zoek buiten de skidorpen. In het centrum van Kutchan, vlakbij Niseko, vind je eindeloos veel leuke restaurants waar je traditioneel en betaalbaar kunt eten.

Freetour Japan Hokkaido

2. Off-piste gaan is toegestaan

Ondanks dat Japan beroemd is om zijn freeride condities, verschillen de regels per gebied en is het lawinebericht net zo summier als die van Winterberg. Zo kent de Hakuba vallei 10 skigebieden, elke met andere regels. Het terrein in Japan is afgezet en bereikbaar via gates. Soms met controle, soms zonder en soms zonder reden dicht. In Kiroro, op Hokkaido, is het terrein ingedeeld in 4 delen. ‘s Ochtend meld je je bij het “freeride bureau” en meld je je aan voor één van de delen en krijg een armband in de kleur die erbij past. Ja, je mag alleen daar genieten van Japanse poeder. Heb je voor sluitingstijd je band niet teruggebracht, weten ze ongeveer waar ze je moeten zoeken.

Freetour Japan Hokkaido

3. Niet alleen voor experts

Japan is niet alleen voor experts of überhaupt alleen voor freeriders. Misschien komt het omdat de meeste skiërs en boarders de hele dag in de backcountry staan te harken, de pistes zijn erg strak. En blijven strak. Die laatste dalafdaling, omgetoverd tot buckelpiste, ben ik in Japan nog niet tegengekomen. In de backcountry is voor iedereen een uitdaging te vinden. Hakkuba staat bekend om steil, maar er is voldoende ‘mellow’ terrein te vinden. Het terrein op Hokkaido is een vulkanisch gebergte. Hierdoor over het algemeen vlakker. Maar in bijvoorbeeld in Rusutsu of de achterkant van Mount Annupuri zijn uitdagende runs te vinden.

4. Beleefd de lift in

In Europa zitten de brutalen als eerste in de lift. In Japan sluit iedereen gewoon aan en schuift rustig door naar voren. Voordat je instapt wordt je hartelijk verwelkomd. Ook al is er geen vuiltje of sneeuwvlok te bekennen, er gaat eerst een bezem over je stoeltje. Boven aangekomen wordt je net zo hartelijk ontvangen en een fijne dag toegewenst. Denk ik althans, mijn Japans is wat roestig. Arigato!

5. Moderne liften

Deels dan. In Japan wordt namelijk niks vervangen voordat het kapot is. Een groot deel van de liften is modern, snel en met bubble. De rest is wat gedateerd, maar alles is veilig en draait steady door. Alleen in de eenpersoonslift zonder beugel en rugleuning kan het even spannend worden.

Epique Busjes in Japan

6. Huur een auto

Het openbaar vervoer in Japan is bijzonder goed geregeld en je vindt makkelijk je weg. Maar, je komt voor de poeder en wil ‘s ochtend als eerst bij de lift staan, in het gebied waar het de afgelopen nacht het hardst gedumpt heeft. Plus, je kan alle gebieden in de buurt aandoen en je ziet het meeste van het land. Rijden in Japan doe je wel aan de verkeerde kant van de weg en ze strooien geen zout. Gelukkig, Japanners zijn ook in het verkeer erg beleefd en rustig. Plus (bijna) alle huurauto’s zijn 4-wheel drive.

7. Eén foto zegt meer dan 1000 woorden

Japans is voor de gemiddelde Nederlander natuurlijk niet te lezen. Maar, uit eten gaan hebben ze makkelijk gemaakt. In plaats van de menukaart bij de deur, een vitrine met alles wat ze hebben in plastic variant. De menukaart is grotendeels foto’s. What you see is what you get.

8. Bagageproblemen

Zijn er niet echt. Met name door de zo behulpzame mensen. Zo moesten wij eens van vliegveld wisselen in Tokyo, met de bus. Bij de balie werden we vreemd aangekeken toen we vertelden dat die stapel tassen van 2 meter lang ook mee moesten. “One moment please” (meest gehoorde antwoord in Japan als je iets moeilijks vraagt). Met een rolmaat werden onze tassen en de bagageruimte van een bus opgemeten. “It’s ok”. Daarna kwam er een klein leger om al onze bagage in lijn neer te leggen bij de bushalte en vervolgens in de bus te pakken. Inchecken bij een Japanse airline is het hoogtepunt van Japanse behulpzaamheid. Waar je op schiphol meestal 10 bali’s vind met 5 stuks personeel. Hier 10 bali’s met 30 stuks personeel. Reis je per trein naar Hakuba dan kun je met “Black Cat Luggage Services” je bagage naar het hotel laten brengen. Geen gesjouw met je skibag over het perron.

9. De frisdrankautomaat

Op bijna elke hoek van de straat en bij elke lift staat een frisdrankautomaat. Zelfs als je op een verlaten landweggetje rijdt waar drie huizen staan, grote kans je er een blikje cola uit een automaat kan trekken. Het leuke, dat apparaat zit vol verrassingen. Een warme koffie of choco in de lift: automaat. Een koud biertje na de laatste run: dezelfde automaat.

10. En-suite badkamers zijn overrated

Veel Japanners gaan na hun werk via een onsen naar huis. Tijdens je trip naar Japan kun je kiezen voor een hotel met onsen (soms zelfs helemaal zonder badkamer), of een openbare onsen. Ja, naakt is verplicht, maar een onsen is zo relaxed en reinigend dat het ten alle tijde een douche verslaat. Wat betreft die naaktheid, je krijgt een bescheidenheid doekje om te wassen en de belangrijkste delen af te schermen. Belangrijk, het doekje niet onderdompelen in de onsen. Voor de tourskiërs en splitboarders onder ons, er zijn veel afgelegen onsens die perfect liggen voor een tour/onsen combi. In de buurt van Niseko bijvoorbeeld, de Yuki Chichibu Onsen aan de voet van de Chise-nupuri. Of iets verderop de Goshiki Onsen aan de voet van de Iwao-nupuri.

11. Tourskiën of splitboarden?

Ik had het al over de tour/onsen combi. Met een paar tourski’s of splitboard heb je een groot voordeel in Japan. De lading freeriders die Japan trekt zorgt ervoor dat de meeste runs aan het begin van de middag wel verspoord zijn. Vellen onder en op zoek naar nieuwe first tracks. Heeft het een dag niet gesneeuwd dan zijn er mooie mogelijkheden voor een pure tourdag. Niet de meeste runs, naar mijn ervaring wel de mooiste. Ga je touren dan kom je buiten het gecontroleerde terrein. Een gids, of veel verstand van wat je doet, is dan een must. Vanuit Niseko is de beklimming van de slapende vulkaan Mount Yotei een absolute aanrader. Ben je op tijd boven dan kun je zelfs een afdaling maken in de krater!

12. Japanse bedden

In de zoektocht naar de betaalbare kamer, kun je zomaar ineens op die kamer met Takami mat of futon bed liggen. Een matje van 5cm dik doet je nachtrust geen goed tijdens een intensieve freeride trip. Het is natuurlijk wel ‘lekker traditioneel’, maar na één nacht heb je hier spijt van.

13. Japanse miljoenenstad

Een aanrader, sluit je reis af in een Japanse miljoenenstad. Ga je naar de Hakuba, kom je over Tokyo. Kom je vanuit Niseko, dan doe je Sapporo aan (evt. ook Tokyo), de derde stad van Japan. Klopt, je zal niet alles zien in één dag. Eigenlijk zie je praktisch niets van de stad. Maar als je het even voorbereid, staat het wel garant voor een geweldige ervaring. Een bezoek aan “The Imperial Palace” of de vismarkt van Tokyo. Of het “Red Brick” overheidsgebouw in Sapporo. Alleen al een wandeling door het centrum is een leuke afsluiter van je trip. Ben je de eerste week van februari in Sapporo, ga dan langs bij het ‘Sapporo Snow Festival’. En dan het nachtleven van Japan, heerlijk! Van kleine jazz cafés tot gigantische (en hele foute) clubs.

14. De WC is een ervaring op zich

(Bijna) elke wc in Japan is een technologisch hoogstandje. In je hotel of de toiletten op de luchthaven, volautomatisch en met een afstandsbediening die meer knopjes heeft dan die van je tv. De eerste keer is een avontuur op zich omdat alles in het Japans is. Een fijne ontdekkingstocht naar de bril verwarming, de sproeier, de warme lucht of het achtergrondmuziekje zodat je buurman niet hoort wat je doet.

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk agenda