Tour du Vosges XC

Op slechts 6 uur rijden van Utrecht bevinden zich de Vogezen, een middelgebergte met een gevarieerd landschap. Met meer dan 1500 kilometer aan mountainbikeroutes, talloze natuurlijke singletrails en prachtige boetiekhotels, is dit een topbestemming voor mountainbikers. Bovendien is dit het geboorteland van vele legendarische mountainbikers waaronder Julien Absalon. We volgen zijn voetsporen en verkennen de paden en trails waarop hij, niet voor niets, de beste mountainbiker ter wereld is geworden.

 • 5-daagse uitdagende cross country tocht 
 • point-to-point reis met 4 verschillende hotels
 • inclusief bagagevervoer & ondersteuning op de weg
 • bosrijk, groen en zeer afwisselend terrein

Wat de Vogezen zo uniek maakt is de combinatie van rust, de toegankelijkheid van alle trails en de diversiteit. De regio van onze reis ligt op de grens van Frankrijk en Duitsland, en tijdens je reis merk je duidelijk de invloeden van beide culturen, het is als het ware het beste van beide werelden! Bovendien varieert de ondergrond sterk, met uitgestrekte heidegebieden op hoogte, uitdagende singletrails, maar ook goed begaanbare grindpaden langs prachtige bergmeren.

Belangrijk voor jou

Programma
Inclusief
Niveau
Gear

Op woensdag ben je vanaf 11:00 uur ’s ochtends welkom in het Hotel en starten we met de proloog rond de klok van 15:00 met een mooie korte route naar een hoge uitkijktoren die een spectaculair uitzicht biedt over Gerardmer.  Kom je later aan dan ontmoeten we elkaar voor een welkomstdrankje aan de Hotelbar. Hier nemen we de routes en andere bijzonderheden door en zorgen ervoor dat alle bikes tip-top in orde zijn voor de vroege start van donderdag en gaan daarna een lekker hapje eten. Een indruk van het programma:

 • dag 1 – Proloog Gérardmer (woensdag)
 • dag 2 – Van Gérardmer naar La Bresse (donderdag)
 • dag 3 – Van La Bresse naar Metzeral (vrijdag)
 • dag 4 – Van Metzeral naar Conrimont (zaterdag)
 • dag 5 – Van Conrimont naar Gerardmer + retour Nederland (zondag)

Alle details en een dag tot dag programma vind je in de brochure.

 • 5 dagen programma met mountainbike-gids;
 • maximaal 7 deelnemers per gids;
 • 4 overnachtingen inclusief ontbijt;
 • 4 hotels o.b.v. gedeelde tweepersoonskamer;
 • parkeergelegenheid bij starthotel;
 • douchegelegenheid bij terugkomst;
 • bagage vervoer & ondersteuning Epique bus;
 • bijdrage SGR-Garantiefonds en Calamiteitenfonds;
 • bijdrage Trees for All (om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren).

Afdaaltechniek 3 van 5: Intermediate
Je fietst met gemiddelde snelheid op single trails met moeilijkheidsgraad S2-S3. Trails zijn +- 60 cm breed en bevatten natuurlijke obstakels zoals drop-offs, rotsbanden, boomwortels en trail-obstakels zoals step-ups, kom-bochten en skinny’s. Lopen is soms nodig.

Afdaal-conditie 2 van 5: Beginner
Jij rijdt op een lage tot gemiddelde snelheid over karrenpaden en single trails. Je hebt genoeg energie en concentratie om meerdere dagdelen achter elkaar korte tot middellange afdalingen te maken. Je sport +- 3 uur per week.

Klimtechniek 3 van 5: Intermediate
Je maakt beklimmingen op single trails met steile stukken. Op sommige stukken moet je de fiets duwen of dragen. De trails zijn gemiddeld breed (60 cm), deels overzichtelijk en hebben obstakels zoals stukken met kleine boomwortels, rotsbanden en kleine steps.

Klimconditie 3 van 5: Intermediate
Je bent in staat om 4-5 uur of 45-65 km per dag op een gemiddeld tempo te fietsen, maar neemt enkele lange pauzes. Meerdaagse tochten zijn geen probleem. In totaal klim je 1000-1500 hoogtemeters per dag.

Kennis 2 van 5: Beginner
Eenvoudige reparaties aan je fiets kun je zelf uitvoeren, zoals een (binnen)band vervangen en een gebroken ketting repareren. Je hebt kennis van de basisvaardigheden zoals balans in de bocht, pedaal beweging en frequentie en het lezen van de trail.

Mountainbike vereisten
Voor deze reis is een full suspension mtb met dropperpost de ondergrens. Een fully XC/Down Country van rond de 130 mm is ideaal. All Mountain fietsen van rond de 140/150 mm bieden meer comfort bij het afdalen maar het extra gewicht van de fiets moet uiteraard ook weer mee in de klim omhoog.

Protectie
Qua persoonlijke gear zijn goede helm en kniebeschermers verplicht. Elleboog beschermers niet maar die raden we wel aan.

Gear & Reserve onderdelen
We maken lange dagtochten en het meenemen van eten en drinken evenals reserve onderdelen vraagt om een fijne rugzak of fanny pack. Je ontvangt voor aanvang van je reis een uitgebreide paklijst inclusief lijst voor reserveonderdelen en fietsonderhoud.

Overzicht van jouw reis

Bestemming
Frankrijk
Reisperiode
18 sep. t/m 22 sep. 2024
Niveau Meer info
Rookie Expert
Afdaaltechniek
Afdaalconditie
Klimtechniek
Klimconditie
Kennis
Totaal prijs per persoon €1.085

Point to Point MTB tour: 5 dagen, 4 Hotels

Tijdens deze tour treden we in de voetsporen van Julien Absalon, een cross country legende. Deze route is dan ook met name geschikt voor cross country liefhebbers; je houdt van kilometers vreten, van klimmen en natuurlijk ook van technische afdalingen. In de Vogezen moet onoverkomelijk aardig wat geklommen worden. De ondergrond loopt uiteen van wortels tot rotsen en de afdalingen kunnen zowel flowie als technisch zijn. Iedere dag wordt er een hoofdroute gereden van rond de 45 km met gemiddeld 1400 hoogtemeters. De gids heeft bij elke route extra lussen beschikbaar om de route langer maar soms ook korter te maken. Het unieke aan deze reis is dat we op vier verschillende plekken overnachten en zo een zeer groot deel van de Vogezen zullen ontdekken!

Brochure download

Alles weten over deze reis?
Download hier de digitale brochure.

Brochure aanvragen
Vogezen MTB
Vogezen
Epique design Website

WAAROM MET EPIQUE OP REIS?

Buitengewone bestemmingen, service en organisatie staan garant voor onvergetelijke en leerzame avonturen. Epique gaat verder, de details maken het verschil. Kom alles te weten over onze aanpak en lees wat Epique onderscheidt.

 • Professionals en liefhebbers die midden in het werkveld staan
 • 100% huisgemaakt, exclusief en buiten de gebaande paden
 • Voorbereiding, veiligheid, en garanties
Alles over Epique