Expeditie Antarctica Zeilen Toerskiën

Duurzaam op reis

Reizen geeft je de kans om wereldwijd van de natuur te genieten. Maar reizen is helaas ook steeds meer een bedreiging voor de natuur en het is nog nooit zo belangrijk geweest om na te denken over de manier waarop we reizen.

Duurzame ski en snowboard reizen

Onze duurzame keuzes

“Tijdens mijn werk als gids en in mijn vrije tijd ben ik veel in de bergen voor sport, avontuur en om te genieten van de prachtige natuur.

Laatste jaren word ik steeds meer geraakt door de sterke verandering die ik tijdens mijn reizen in de bergen waarneem: de gletsjers worden kleiner, minder wilde dieren en de veranderende weerpatronen. De natuur heeft het zwaar en uiteindelijk betalen wij, de mensen die daar zo van houden, de prijs.

Wij als reisorganisatie dragen in zeker mate bij aan deze veranderingen. Ik voel me daarom verantwoordelijk om er alles aan te doen om de schade te compenseren. Met Epique heb ik als doel alle uitgevoerde en uit te voeren reizen klimaatneutraal te maken door de CO2-voetafdruk te compenseren.“

Doelen duurzaamheid

Onze belofte

We reizen met z’n alle de hele wereld rond. Dat levert niet alleen geweldige herinneringen op, maar heeft helaas ook een enorme impact op het milieu. Ook wij zijn een organisatie die midden in de natuur staat. Wij houden van ongerepte natuur en we kunnen genieten van de stilte en de grootsheid die de bergen bieden. Tegelijkertijd laten we wel een klimaatvoetafdruk achter. De reizen die wij aanbieden stoten CO2 emissies uit en dit heeft zo zijn gevolgen. Omdat we willen blijven genieten van de natuur is het van belang dat we actie ondernemen.

Onze belofte is dan ook dat wij in 2023 LifeTime Carbon Neutral zullen zijn. 

Met deze belofte committeren wij ons aan het Verenigde Naties Duurzame Ontwikkelingsdoel (UN SDG’s) nr.13: Klimaatactie.

Logo trees 4 all

CO2 compensatie

De beste manier is natuurlijk: niet meer vliegen. Echter is dit geen optie voor ons en onze klanten want we delen de passie om te skiën of te boarden op de meest avontuurlijke en unieke plekken van de wereld. Daarom willen wij bewustwording stimuleren bij onze klanten. 

Het compenseren van CO2 is een manier om LifeTime Carbon Neutral te worden. Compensatie verandert echter niets aan de CO2-uitstoot van de reizen die wij aanbieden. Daarom zullen we de CO2 uitstoot gaan reduceren waar mogelijk, en het deel wat we niet kunnen reduceren dat zullen we compenseren. Het compenseren van de CO2 uitstoot doen wij in aan partnership met Trees for All. In een partnership met Trees for All worden bomen geplant, geaccrediteerd en gecertificeerd via UN the Gold Standard. Overigens betaal jij hier als reiziger niks extra’s voor: wij nemen deze compensatie voor onze rekening.

CO2 reductie

Voor het reduceren van de CO2 uitstoot wordt onder andere gekeken naar het gebruik van duurzame vervoersmiddelen zoals de trein en duurzame accommodatie. De duurzame alternatieven zorgen ervoor dat we de wereld mooi houden zodat we er nog lang van kunnen genieten. Een voorbeeld van een duurzamere reis is onze OPT in Hintertux. Met de nachttrein reis je snel, gemakkelijk en comfortabel naar Innsbruck, je komt ‘s ochtends vroeg aan zodat je gelijk wat hebt aan je dag. Deze duurzame optie is ideaal om te kunnen genieten van de natuur, zonder zelf al te erg te vervuilen. Nog een voorbeeld is onze Moondance reis in Noorwegen, tijdens deze prachtige reis ga je samen op pad op een zeilboot. De boot zelf stoot minimaal uit en ook het eten wat wordt geserveerd is vegetarisch, en dus duurzamer. 

Er zijn dus meerder opties om te blijven genieten van onvergetelijke avonturen met een lagere CO2 uitstoot!

Hoe compenseren wij dan?

Stel je voor je boekt onze Silvretta Huttentocht dan is de gemiddelde uitstoot van deze reis: 347 kg per persoon. Hierbij gaat het om vervoer heen en terug (auto, niet elektrisch), verblijf in de hutten en de activiteiten tijdens deze trip. 

Voor elke ton CO2 uitstoot doneren wij €10,- aan Trees for All, zij investeren dit dan in hun duurzame bomen projecten om zo de uitstoot te compenseren. 

Voor de Silvretta Huttentocht zou dit betekenen, als er 6 avonturiers en een gids mee gaan, dat de gemiddelde uitstoot ongeveer 2.430 kg is. Nu heeft Epique naast haar reizen ook nog uitstoot op kantoor en voor woon/werk verkeer. Dit stukje zullen wij ook compenseren. Dit zorgt er voor dat we in dit geval 2.500 kg (2,5 ton) zullen compenseren. En dus zullen we een bedrag van €25,- over maken naar Trees for All voor deze reis. 

Op deze manier berekenen wij dit voor elke reis aan de hand van het aantal reizigers dat mee gaat en wat voor type reis dit is. Aan het eind van het seizoen hebben we een duidelijk overzicht van het aantal ton CO2 wat we hebben uitgestoten en zullen we dit compenseren door te doneren aan Trees for All. 

Open Wear

Open Wear

Natuurlijk is er meer dan alleen CO2 uitstoot, we kunnen nog meer duurzame keuzes maken. Zo hebben wij gekozen voor Open Wear skikleding voor onze gidsen. Open Wear is een Nederlands bedrijf en heeft als doel om een nieuw standaard te zetten binnen de buitenkleding industrie. “Door hoogwaardige kleding, duurzame materialen, ethische productie en openheid te combineren, geloven we er volledig in dat de volgende generatie net al wij kunnen genieten van onze passie.”

Ontdek hier de kleding van Open Wear.

Epique goodies

Na afloop van de reis krijgen onze klanten een leuke goodie mee. Ook hiervoor hebben wij de duurzame optie gekozen. De T-shirts die wij onze klanten aanbieden zijn geproduceerd bij de Katoenfabriek in Utrecht. De Katoenfabriek gebruikt in hun productieproces duurzame middelen die geen schadelijke stoffen achterlaten. Daarnaast zijn alle producten voorzien van een Fairwear keurmerk. Dit waarborgt de werkomstandigheden waaronder de kleding geproduceerd wordt en houdt kinderarbeid op afstand. Ten slotte, bestaat de textielcollectie van De Katoenfabriek voornamelijk uit biologisch katoen.

Naast de t-shirts bieden we binnenkort ook metalen drinkflessen aan. Metalen drinkflessen zijn ideaal voor outdoor gebruik, omdat je water lekker lang fris en koel blijft. Daarnaast zijn ze ook nog eens duurzamer dan een plastic flesje wat je na 1x gebruiken weggooit. 

Kantoor en werknemers

Naast onze reizen en producten werken we ook aan een duurzaam kantoor. Het pand waar ons kantoor zich in bevindt heeft een vernieuwde koelinstallatie, stadsverwarming en LED TL. Sinds begin 2023 is het pand ook nog eens voorzien van zonnepanelen. Op deze manier wordt ons kantoor steeds duurzamer zodat we in de toekomst nog meer mooie reizen kunnen aanbieden vanuit een groen kantoor.

Al onze werknemers zijn zich er van bewust dat we ons moeten aanpassen zodat we langer van de natuur kunnen blijven genieten. Zowel de werknemers achter de schermen als de gidsen zullen het goede voorbeeld moeten geven aan onze klanten om ze zo bewust te maken van de gevolgen van hun reis. Bij de start van elke reis wordt een korte voorlichting gegeven door de gids, ook hier wordt duurzaamheid even aangekaart. Achter de schermen zijn we druk bezig met uitzoeken welke aanpassingen in onze producten acceptabel zijn. Samen met onze klanten, partners en collega’s kunnen we onze reizen duurzamer aanbieden en de natuur beschermen.

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk onze agenda