Tourskiën en spplitboarden in de Silvretta, Oostenrijk

Ski, board of bike niveau

Van Rookie t/m Expert. We hebben voor elk niveau een groep en een uitdaging.

Een reis en groep die passen bij jouw niveau

Je boek niet zomaar een reis, je gaat je grenzen verleggen. Of je nou gaat skiën, snowboarden of mountainbiken, we vinden het belangrijk dat je op reis gaat met een groep die aansluit bij jouw niveau en ervaring. Zo is de gids in staat om afdalingen, routes en trails uit te zoeken die voor iedereen leuk en uitdagend zijn.

We hanteren 5 niveaus:
 1. Rookie
 2. Beginner
 3. Intermediate
 4. Advanced
 5. Expert

Bij een reis zijn meerdere onderdelen belangrijk. Op de pagina van een reis staat aangegeven wat bij die reis belangrijk is en wat het minimum vereiste niveau is. Zo maak je bij een piste reis of een training altijd gebruik van skiliften en draait het om afdaal-techniek en -conditie. Maar bij het tourskiën of mountainbiken win je veel hoogtemeters op eigen kracht en komt er stijg-techniek en -conditie bij kijken.

Via onderstaande links kom je gelijk bij de juiste niveaubeschrijving.
Niet helemaal zeker van je niveau? Geen gerust
contact met ons op. We helpen graag!

Ski en snowboard reizen
Mountainbike reizen

Ski en snowboard niveaus (off-piste reizen)

Afdaal-techniek
 1. Rookie: Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole en in middellange bochten van rode en zwarte pistes. Met goed zicht maak jij korte afdalingen in overzichtelijk terrein met zachte sneeuw.
 2. Beginner: Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole en in middellange bochten op alle soorten pistes en skiroutes tot 30 graden. Met goed zicht maak jij korte afdalingen in overzichtelijk terrein met zachte of verspoorde sneeuw. Een korte traverse (snowboarders) is geen probleem.
 3. Intermediate: Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole, in middellange en korte bochten op alle soorten off-piste afdalingen tot 35 graden. Met goed maar ook met verminderd zicht maak jij middellange afdalingen door deels onoverzichtelijk terrein en door harde verspoorde sneeuw.
 4. Advanced:  Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole, in middellange en korte bochten op alle soorten pistes en off-piste afdalingen. Met slecht zicht maak jij lange afdalingen in onoverzichtelijk terrein met smalle doorgangen en couloirs tot 40 graden. Je kunt afdalen door een dicht bos, tussen rotsen of in bruchharsch.
 5. Expert: Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole, in lange, middellange en korte bochten op alle soorten pistes en off-piste afdalingen in elke steilheid. Met slecht zicht maak jij lange afdalingen in onoverzichtelijk terrein met smalle doorgangen en couloirs. Je kunt in elke steilheid afdalen door een dicht bos, tussen rotsen of in bruchharsch.
Afdaal-conditie
 1. Rookie: Je hebt voldoende conditie om in middellange bochten, een rode of zwarte piste in één keer af te dalen. Na een paar afdalingen door de zachte sneeuw naast de piste, merk je dat je moe wordt. Dit smaakt naar meer
 2. Beginner: Je hebt voldoende conditie om in middellange bochten, alle pistes en skiroutes met een steilheid tot 30 graden af te dalen. Een ochtend ,of meerdere ochtenden, korte afdalingen door de zachte sneeuw skien zijn vermoeiend maar geen probleem.
 3. Intermediate: Je hebt voldoende conditie om in korte bochten, alle soorten pistes en off-piste afdalingen, in middelange stukken met een steilheid tot 35 graden af te dalen. Een hele dag afdalingen maken door de harde of zware sneeuw is geen probleem. Je kunt jezelf opladen voor nog zo’n dag.
 4. Advanced: Je hebt voldoende conditie om in korte bochten, alle soorten pistes en off-piste afdalingen, in lange stukken met een steilheid tot 40 graden af te dalen. Meerdere dagen afdalingen maken door de harde, zware sneeuw of op ijs is geen probleem. Aan het einde van de dag kun je nog gas geven.
 5. Expert: Je hebt voldoende conditie om in lange, middellange en korte bochten op alle soorten piste en off-piste afdalingen in elke steilheid af te dalen. Een hele week, volle dagen afdalingen maken door de harde, zware sneeuw of op ijs is geen probleem. Je bent onverwoestbaar.
Stijg-techniek (voor tourski & freetour reizen)
 1. Rookie: Je hebt nog nooit getourd of gesplit.
 2. Beginner: Je hebt geringe ervaring op tourski’s of een splitboard maar nog geen training gehad over de basistechniek van het touren, spitzkehren en ombouwen. Het terrein waarin je een tour maakt is overzichtelijk en er is geen risico bij een val. Op een ondergrond met zachte sneeuw en tot een steilheid van 30 graden (zonder spitzkehren) kom je stabiel boven.
 3. Intermediate: Je hebt geringe ervaring op tourski’s of een splitboard en training gehad over de basistechniek van het touren, spitzkehren en ombouwen. Het terrein waarin je een tour maakt is open, deels onoverzichtelijk maar er is geen risico bij een val. Op een harde ondergrond en tot een steilheid van 35 graden kom je met o.a. spitzekehren stabiel boven.
 4. Advanced: Je bent ervaren en getraind op tourski’s of een splitboard in o.a. bootpacken, spitzkehren op harsijzers in steil terrein of het afdalen in een touwgroep op de gletsjer. Het terrein waarin je een tour maakt is deels smal (couloir), onoverzichtelijk en er is op sommige stukken risico bij een val. Op een harde en ijzige ondergrond tot een steilheid van 40 graden, kom je stabiel boven.
 5. Expert: Je bent zeer ervaren en goed getraind op tourski’s of een splitboard in o.a. bootpacken op stijgijzers, spitzkehren op harsijzers in steil terrein, het gebruik van een pickel of het afdalen in een touwgroep op de gletsjer. Het terrein waarin je een tour maakt is smal (couloir), onoverzichtelijk en er is risico bij een val. Op elke ondergrond en steilheid kom je stabiel boven.
Stijg-conditie (voor tourski & freetour reizen)
 1. Rookie: Je hebt voldoende conditie voor een korte klim of tour met een lichte rugzak. Bijvoorbeeld een bootpack tot 100 hoogtemeters (hm.) of een tour tot 500 hm. In open en niet te steil terrein ben je 30 minuten tot 1,5 uur aan het bewegen. Je kunt dit vergelijken met 5 km. hardlopen in het bos of een rit van 25 km. op de mountainbike.
 2. Beginner: Je hebt voldoende conditie om een dagdeel of meerdere dagdelen te stijgen met een lichte rugzak. Bijvoorveeld een bootpack tot 200 hm. of een tour tot 1000 hm. In open terrein tot een steilheid van 30 graden, ben je een 1 uur tot 3,5 uur aan het bewegen. Je kunt dit vergelijken met 10 km. hardlopen in het bos of een rit van 40 km. op de mountainbike op de heuvelrug.
 3. Intermediate: Je hebt voldoende conditie om dagtochten of oversteek te maken met een zware rugzak (15kg). Bijvoorbeeld met een korte bootpack tot 300 hm. of een tour tot 1500hm. In open terrein met smalle passages tot een steilheid van 35 graden, ben je 2 uur tot maximaal 5 uur aan het bewegen. Je kunt dit vergelijken met 20 km. hardlopen in het bos of een rit van 65 km. op de mountainbike op de heuvelrug.
 4. Advanced: Je hebt voldoende conditie om meerdaagse tochten of oversteken te maken met een zware rugzak (15kg).  Bijvoorbeeld met een korte bootpack tot 400 hm. of een tour tot 2000hm. In terrein met smalle passages en/of een couloir tot een steilheid van 40 graden, ben je 3 uur tot maximaal 6 uur aan het bewegen. Je kunt dit vergelijken met het lopen van een marathon of meerdere dagen op de mountainbike door de bergen met 1500-2000 hm. stijgen per dag.
 5. Expert: Je hebt voldoende conditie om een week lang tochten of oversteken te maken met een zware rugzak (15kg). Bijvoorbeeld met een bootpack van meer dan 500 hm. of een tour tot 2500hm. te maken. In ieder soort terrein en in iedere steilheid, ben je 4 tot 7 uur aan het stijgen. Dit kun je een week volhouden. Je kunt dit vergelijken met een week lang op de mountainbike of racefiets rijden door de bergen met 2000-2500 hm. stijgen per dag.
Kennis
 1. Rookie: Je kennis over off-piste skiën of boarden is minimaal. Je weet dat er risico’s bij horen en dat je een lawinepieper moet dragen, maar dit is ook ongeveer hoe ver je kennis reikt. Geen zorgen, onze gidsen maken je wegwijs met het materiaal tijdens een van onze trainingsreizen.
 2. Beginner: Je bent bekend met de 3-eenheid en begrijpt de werking en het nut van een lawinerugzak (airbag). Je weet hoe een lawinepieper, schep en sonde werkt en hoe je deze bij je draagt tijdens het off-piste skiën of boarden. Je kent misschien wel wat termen uit het lawinebericht, maar je hebt nog geen basis lawinecursus gevolgd. Je hebt een basis training gehad van een gids, skischool of het Snow Safety Center
 3. Intermediate: Je begrijpt de termen en informatie in het lawinebericht, kunt de steilheid van een helling bepalen (zowel op een kaart als op de berg zelf) en een lawineredding uitvoeren met gebruik van pieper, schep en sonde. Je hebt meerdere weken ervaring in off-piste terrein en weet hoe je je ‘gedraagd’ in het terrein. Je hebt eventueel al theorie Lawine I van het Snow Safety Center of de wePowder Safety Academy gevolgd.
 4. Advanced: Je kunt een tour plannen en daarbij werken met helling oriëntaties, hoogtemeters en een beslismethode zoals de Stop or Go of Snowcard. Je kunt een lawineredding uitvoeren waarbij meerdere slachtoffers (multi burials) betrokken zijn. Je hebt de Snowsafety Module van het Snow Safety Center of een vergelijkbare cursus gevolgd. Bijvoorbeeld de Alpinkurs van de Oostenrijkse ski- en snowboardlerarenopleiding.
 5. Expert: Je kunt zelfstandig navigeren, beslissingen nemen en een veilig spoor kiezen in de klim en de afdaling. Je kunt de reductie methode van Munter toepassen in de praktijk. Je beheerst basis alpine technieken met touw, stijgijzers en pickel, hebt expertise op het gebied van EHBO, groepsdynamiek en reddingsacties. Je hebt Lawine III van het Snow Safety Center of een vergelijkbare cursus gevolgd en bij voorkeur ook de cursus hooggebergte of iets vergelijkbaars met touwtechnieken.

 

Ski en snowboard niveaus (piste reizen)

Afdaal-techniek
 1. Rookie: Je skiet of snowboard stabiel met tempocontrole, in middellange bochten op blauwe pistes. Met goed zicht maak jij korte afdalingen op een goed geprepareerde piste. Wanneer de pistecondities minder worden merk je dat het lastiger wordt om netjes te skiën, af en toe een valpartij hoort erbij.
 2. Beginner: Je skiet of snowboard stabiel met tempocontrole, in middellange bochten op  rode pistes. Met goed zicht maak jij middellange afdalingen op een goed geprepareerde piste. Wanneer de pistecondities minder worden merk je dat het lastiger wordt om netjes te skiën, je komt nog wel rustig beneden.
 3. Intermediate: Je skiet of snowboard stabiel met tempocontrole, in korte en middellange bochten op rode pistes. Met goed zicht, maar ook met verminderd zicht maak jij middellange afdalingen op een piste met zware/papperige sneeuw. Wanneer de dalafdaling is veranderd in een buckelpiste vind je dat lastig, je komt nog wel rustig beneden.
 4. Advanced:  Je skiet of snowboard stabiel met tempocontrole, in korte en middellange bochten op rode en zwarte pistes. Met goed zicht, maar ook met slecht zicht maak jij middellange afdalingen op een ijzige of papperige piste. Wanneer de dalafdaling is veranderd in een buckelpiste kom jij deze op rustig tempo naar beneden.
 5. Expert: Je skiet of snowboard stabiel met tempocontrole, in lange, korte en middellange bochten op rode en zwarte pistes. Met goed zicht, maar ook met slecht zicht maak jij lange afdalingen op een ijzige of papperige piste. Wanneer de dalafdaling is veranderd in een buckelpiste is dit voor jou geen probleem.
Conditie
 1. Rookie: Je hebt voldoende conditie om in middellange bochten een dagdeel blauwe pistes af te dalen. Een dagdeel korte afdalingen afdalingen maken op goed geprepareerde pistes is geen probleem. Wanneer de pistecondities minder worden merk je dat jouw bovenbenen het zwaar beginnen te krijgen.
 2. Beginner: Je hebt voldoende conditie om in middellange bochten een dag rode pistes af te dalen. Een dag middellange afdalingen afdalingen maken op goed geprepareerde pistes is geen probleem. Een volle dag met mindere pistecondities skiën is pittig, lange pauzes zijn gewenst.
 3. Intermediate: Je hebt voldoende conditie om in korte en middellange bochten meerdere dagen rode pistes af te dalen. Meerdere dagen middellange afdalingen afdalingen maken op pistes met papperige/zware sneeuw is geen probleem. Een paar dagen bikkelen is oké, maar daarna heeft jouw lichaam wel een rustigere dag nodig.
 4. Advanced: Je hebt voldoende conditie om in korte en middellange bochten een week lang rode en zwarte pistes af te dalen. Een week middellange afdalingen afdalingen maken op ijzige of papperige pistes is geen probleem. Een week lang ijzige of papperige pistes is te doen, zolang het niet allemaal buckelpistes worden, knal je lekker door.
 5. Expert: Je hebt voldoende conditie om in lange, korte en middellange bochten een week lang rode en zwarte pistes af te dalen. Een week lange afdalingen afdalingen maken op ijzige, papperige of buckelige pistes is geen probleem. Je bent onverwoestbaar.

 

Mountainbike niveaus

Afdaal-techniek
 1. Rookie: Jij rijdt op een lage snelheid over gravel paden, landweggetjes, karrenpaden (double trails) en eenvoudige single trails. Deze paden of trails hebben een moeilijkheidsgraad S0 en zijn zeer breed (120 cm) en overzichtelijk. Er zijn geen obstakels.
 2. Beginner: Jij rijdt op een lage tot gemiddelde snelheid over karrenpaden (double trails) en single trails. Deze trails, met een moeilijkheidsgraad S1-S2, zijn breed (90 cm) en overzichtelijk. De trails hebben natuurlijke obstakels zoals kleine drops-offs en trail-obstakels zoals floaters, a-frames en bruggetjes. Sommige stukken moet je lopen.
 3. Intermediate: Jij rijdt op een gemiddelde snelheid over single trails en rockgardens. Deze trails met een moeilijkheidsgraad S2-S3 zijn gemiddeld breed (60 cm) en deels overzichtelijk. De trails hebben natuurlijke obstakels zoals drop-offs, rotsbanden en boomwortels en trail-obstakels zoals step ups, kom-bochten en skinny’s. Sommige stukken moet je lopen.
 4. Advanced: Jij rijdt op een gemiddeld tot hoge snelheid over single trails, rockgardens en northshore. Deze trails met een moeilijkheidsgraad S3-S4 zijn smal (30 cm) en onoverzichtelijk. De trails hebben natuurlijke obstakels zoals grote drop-offs en trail obstakels zoals Gap Jumps, Roller Coasters en Log Rides. Een super exposed trail is voor mij geen probleem; ik blijf rustig, kalm, hou beide banden aan de grond en rij gecontroleerd naar beneden.
 5. Expert: Jij rijdt op een gemiddeld tot hoge snelheid over single trails, rockgardens en northshore. Deze trails met een moeilijkheidsgraad S4-S5 zijn zeer smal (15 cm) en onoverzichtelijk. De trails hebben natuurlijke opstakels zoals grote drops, losse stenen, boomstammen en steile passages en trail-obstakels zoals Wallrides en Ladder Bridges. Een super exposed trail is voor mij geen probleem; ik blijf rustig, kalm, hou beide banden aan de grond en rij gecontroleerd naar beneden.
Afdaal-conditie
 1. Rookie: Jij rijdt op een lage snelheid over gravel paden, landweggetjes, karrenpaden (double trails) en eenvoudige single trails. Je hebt genoeg energie en concentratie om een aantal korte afdalingen per dag te maken. Je sport gemiddeld 2 uur per week.
 2. Beginner: Jij rijdt op een lage tot gemiddelde snelheid over karrenpaden (double trails) en single trails. Je hebt genoeg energie en concentratie om meerdere dagdelen achter elkaar korte tot middellange afdalingen te maken. Je sport gemiddeld 3 uur per week.
 3. Intermediate: Jij rijdt op een gemiddelde snelheid over single trails en rockgardens. Je hebt genoeg energie en concentratie om een hele dag, of dagdelen achter elkaar middellange afdalingen te maken. Je sport gemiddeld 4 uur per week.
 4. Advanced: Jij rijdt op een gemiddeld tot hoge snelheid over single trails, rockgardens en northshore. Je hebt genoeg energie en concentratie om meerdere dagen achter elkaar middellange tot lange afdalingen te maken. Je sport gemiddeld 5 uur per week.
 5. Expert: Jij rijdt op een hoge snelheid over single trails, rockgardens en northshore. Je hebt genoeg energie en concentratie om meerdere dagen tot een week lange afdalingen te maken. Je sport gemiddeld 6 uur per week.
Klim-techniek
 1. Rookie: Je maakt gemakkelijke beklimmingen op gravel paden, karrenpaden (double trails) en eenvoudige single trails. De trails zijn zeer breed (120 cm), overzichtelijk en hebben geen obstakels.
 2. Beginner: Je maakt gemakkelijke beklimmingen op karrenpaden (double trails) en single trails. De trails zijn breed (90 cm), overzichtelijk en hebben obstakels zoals modderstroken, beekjes of bruggetjes.
 3. Intermediate: Je maakt beklimmingen op single trails met steile stukken. Op sommige stukken moet je de fiets duwen of dragen. De trails zijn gemiddeld breed (60 cm), deels overzichtelijk en hebben obstakels zoals stukken met kleine boomwortels, rotsbanden en kleine steps.
 4. Advanced: Je maakt beklimmingen op single trails met aanhoudend steile stukken. Op sommige stukken moet je de fiets duwen of dragen. De trails zijn smal (30 cm), onoverzichtelijk en hebben obstakels zoals stukken met grote boomwortels, rotsbanden en steps.
 5. Expert: Je maakt beklimmingen op single trails met aanhoudend steile stukken. Op sommige stukken moet je de fiets duwen of dragen. De trails zijn zeer smal (15 cm), onoverzichtelijk en hebben obstakels zoals stukken met grote boomwortels, rotsbanden, losse stenen en steps.
Klim-conditie
 1. Rookie: Je bent in staat om 2 uur of 15-25 km per dag op een laag tempo te fietsen, maar neemt meerdere lange pauzes. Meerdere dagen rijden klinkt uitdagend, maar je kunt 2 of 3 dagdelen met 2 uur pedaleren per dagdeel aan. Je kunt een of twee gemakkelijke beklimmingen aan. In totaal klim je 250-500 hoogtemeters per dag. Deze korte beklimmingen zijn op gravel paden, karrenpaden (double trails) en eenvoudige single trails. Je sport gemiddeld 2 uur per week.
 2. Beginner: Je bent in staat om 3 uur of 25-45 km per dag op een gemiddeld tempo te fietsen, maar neemt meerdere korte pauzes. Meerdere dagen rijden klinkt uitdagend, maar je kunt 3 dagdelen met 3 uur pedaleren per dagdeel aan. Je kunt twee of drie gemakkelijke beklimmingen aan. In totaal klim je 500-1000 hoogtemeters per dag. Deze korte beklimmingen zijn op karrenpaden (double trails) en single trails. Je sport gemiddeld 3 uur per week.
 3. Intermediate: Je bent in staat om 4-5 uur of 45-65 km per dag op een gemiddeld tempo te fietsen, maar neemt enkele lange pauzes. Meerdaagse tochten zijn geen probleem. Een van die dagen kun je ook 6 uur pedaleren en/of meer hoogtemeters maken. Je kunt drie of vier beklimmingen met steile stukken aan. In totaal klim je 1000-1500 hoogtemeters per dag. Deze middellange beklimmingen zijn op single trails. Op sommige stukken moet je de fiets dragen. Je sport gemiddeld 4 uur per week.
 4. Advanced: Je bent in staat om 5-6 uur of 65-85 km per dag op een gemiddeld tempo te fietsen, maar neemt enkele korte pauzes. Meerdaagse tochten zijn geen probleem. Een van die dagen kun je ook 7 uur pedaleren en/of meer hoogtemeters maken. Je kunt drie of vier beklimmingen aan waarin het aanhoudend steil is. In totaal klim je 1500-2000 hoogtemeters per dag. Deze lange beklimmingen zijn op single trails met boomwortels en rotsen. Op sommige stukken moet je de fiets dragen. Je sport gemiddeld 5 uur per week.
 5. Expert: Je bent in staat om 6-7 uur of 85-100 km per dag op een gemiddeld of hoog tempo te fietsen, maar neemt enkele korte pauzes. Meerdaagse tochten zijn geen probleem. Een van die dagen kun je ook 8 uur pedaleren en/of meer hoogte meters maken. Je kunt meer dan vier beklimmingen aan waarin het aanhoudend steil is. In totaal klim je 2000-2500 hoogtemeters per dag. Deze lange beklimmingen zijn op single trails met boomwortels en rotsen. Op sommige stukken moet je de fiets dragen. Je sport gemiddeld 6 uur per week.
Kennis
 1. Rookie: Je rijdt gemarkeerde routes. Het onderhouden van je fiets kun je zelf, maar voor reparaties ga je naar de fietsmaker. Je hebt kennis van de basisvaardigheden zoals positie op de fiets, schakelen en remmen.
 2. Beginner: Je rijdt bestaande routes en maakt gebruik van een app op je telefoon of een fietscomputer. Eenvoudige reparaties aan je fiets kun je zelf uitvoeren, zoals een (binnen)band vervangen en een gebroken ketting repareren. Je hebt kennis van de basisvaardigheden zoals balans in de bocht, pedaal beweging en frequentie en het lezen van de trail.
 3. Intermediate: Je rijdt bestaande routes en maakt gebruik van een app op je telefoon of een fietscomputer. Onderdelen van de remmen of de aandrijving kun je zelf repareren of vervangen. Je hebt kennis van vaardigheden voor het rijden van een technische afdaling met obstakels en het nemen van bochten op snelheid. Je kent de regels die gelden voor trails en in het bikepark en bent bekend met de verschillende niveau’s. Bij een ongeval kun je eerste hulp verlenen en nooddiensten inschakelen.
 4. Advanced: Je rijdt bestaande routes en/of past bestaande routes aan. Onderdelen zoals trapas, lagers en remvloeistof kun je zelf vervangen. Je hebt kennis van vaardigheden voor het rijden van een een technische klim en het nemen van krappe bochten en sprongen. Je kent de regels die gelden voor trails en in het bikepark en bent bekend met de verschillende niveau’s. Bij een ongeval kun je eerste hulp verlenen en nooddiensten inschakelen.
 5. Expert: Je maakt zelf compleet nieuwe routes en kunt ook met een kaart en kompas navigeren. Ben jij een fietenmaker? Je kunt met het juiste gereedschap alle problemen zelf oplossen. Je hebt kennis van vaardigheden voor het rijden van steile afdalingen, krappe haarspeldbochten bochten en het nemen van grote sprongen en gaps. Je kent de regels die gelden voor trails en in het bikepark en bent bekend met de verschillende niveau’s. Bij een ongeval kun je eerste hulp verlenen en nooddiensten inschakelen.
Toerski en splitboard groepsreis naar Noorwegen

WAAROM MET EPIQUE OP REIS?

Buitengewone bestemmingen, service en organisatie staan garant voor onvergetelijke en leerzame avonturen. Epique gaat verder, de details maken het verschil. Kom alles te weten over onze aanpak en lees wat Epique onderscheidt.

 • Professionals en liefhebbers die midden in het werkveld staan
 • 100% huisgemaakt, exclusief en buiten de gebaande paden
 • Voorbereiding, veiligheid, en garanties
Alles over Epique

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk agenda