Freetour Tirol, Alpen

Verzekering

Een goede reisverzekering is essentieel voor als er tijdens je reis wat gebeurt.
Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar heel fijn wanneer blijkt dat je niet kunt vertrekken.

Reis en ongevallen verzekering

Voor onze reizen in het buitenland is het verplicht om een reis- en ongevallenverzekering met Europese of Internationale dekking te hebben. Om goed verzekerd op wintersportvakantie gaan, is het belangrijk dat je een reisverzekering afsluit met zowel wintersportdekking als dekking voor medische kosten. Dat zit er namelijk niet standaard bij in. Check of ook bijzondere risico’s van ongevallen bij bergsport buiten de gebaande paden en/of het skiën en snowboarden buiten de piste (opsporing, redding, etc.) onder de dekking vallen. Dit vanwege de hoge medische-, S.O.S.- en transportkosten in berggebieden en ter bescherming van jezelf als deelnemer. Ben je zelf al verzekerd?! Informeer dan zelf bij je verzekeringsmaatschappij of ‘hooggebergte risico’ voldoende gedekt is en of het land van bestemming ook onder de dekking valt.

Medische kosten tijdens wintersport: hoe ben je verzekerd?

Je hoopt het natuurlijk niet, maar tijdens het skiën of snowboarden kan er altijd iets gebeuren op de piste. Je kunt in botsing komen met iemand anders of een arm of been breken na een val. Dat is al vervelend genoeg, helemaal als je ook na afloop nog een rekening krijgt van duizenden euro’s. Want die medische kosten kunnen flink oplopen, zeker als je met een helikopter van de piste moet worden gehaald. Bereid je dus goed voor en zorg voor de juiste dekkingen op je zorg- en reisverzekering.

Sluit reisverzekering af met dekking voor wintersport en medische kosten

Voor de wintersport is het belangrijk dat je een reisverzekering afsluit met de juiste dekkingen. Om je wintersportuitrusting goed te verzekeren, heb je een speciale wintersportdekking nodig. Daarmee zijn je ski’s of snowboard verzekerd, maar als je onverwachts naar huis moet krijg je ook de kosten van al betaalde skilessen of skipassen terug.

Naast de wintersportdekking is ook een aanvullende dekking voor medische kosten belangrijk. Zeker als je in een dure, Zwitserse privé kliniek belandt, vergoedt je zorgverzekering niet alles. Want je zorgverzekering vergoedt namelijk niet meer dan het Nederlandse tarief. Het resterende deel krijg je dan vergoed met de dekking medische kosten van je reisverzekering.

Hoe is je wintersportuitrusting verzekerd?

Tijdens de wintersport ben je natuurlijk zuinig op je ski’s of snowboard. Want een goede wintersportuitrusting is natuurlijk niet goedkoop. Met een reisverzekering zijn je spullen verzekerd tegen verlies, beschadiging en diefstal. Wel is de vergoeding in de meeste gevallen niet onbeperkt

Vergoeding ski’s en snowboard niet onbeperkt

Je ski’s of snowboard vallen onder de bagagedekking van je reisverzekering.  Dat geldt ook voor de skikleding. De bagagedekking zit standaard bij je reisverzekering en hoef je niet apart af te sluiten. Houd wel rekening met de maximale vergoeding per persoon of per polis. Zo geldt er een maximumvergoeding voor alleen de wintersportuitrusting, maar ook een maximumvergoeding voor alle bagage bij elkaar.

De hoogte van die vergoeding is erg verschillend en verandert ook regelmatig. Sommige reisverzekeraars vergoeden tot een bedrag van 500 euro, terwijl andere tot 5.000 gaan. Controleer daarom goed je polisvoorwaarden of neem contact op met je reisverzekeraar, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Annuleringsverzekering

Het is niet verplicht, maar we raden sterk aan om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit moet uiterlijk 7 dagen na het boeken van je reis. Een annuleringsverzekering sluit je af voor onverwachte gebeurtenissen, waardoor je niet meer op reis kunt gaan of eerder naar huis moet. Wij als organisatie hebben hier verder niets mee te maken en zullen je daarom de reissom niet restitueren. Om toch een compensatie te ontvangen voor de gemaakte kosten, is het verstandig om vooraf een annuleringsverzekering af te sluiten. De kans dat er iets gebeurt is helaas niet weg te nemen, maar je kunt zo wel de financiële teleurstelling voorkomen.

In welke gevallen komt een annuleringsverzekering van pas?

Er zijn verschillende situaties die ervoor kunnen zorgen dat je je vakantie moet annuleren. In de meeste gevallen vergoedt je annuleringsverzekering de kosten die je al gemaakt hebt voor het boeken van de reis. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gebeurtenissen:

  • Overlijden of ernstige ziekte van een huisgenoot of familielid.
  • Onverwachte zwangerschap.
  • Een echtscheiding.
  • Ernstige schade aan je huis of je bedrijf, bijvoorbeeld door brand of inbraak.
  • Het plotseling verliezen van je baan, of juist het krijgen van een nieuwe baan.

Ook als je al op vakantie bent en onverwachts eerder naar huis moet, krijg je de kosten vergoed. Bijvoorbeeld voor hotelovernachtingen of skipassen die je al betaald had. Wel is het belangrijk dat je daarbij ook een reisverzekering met wintersportdekking afsluit.

Annuleringsverzekering geldt niet voor verwachte situaties

In een aantal situaties vergoedt je annuleringsverzekering de kosten niet. Als het iets is dat je al wist bij het boeken van de reis, ben je hier niet voor verzekerd. Bijvoorbeeld als je toen al wist dat je werkloos zou worden of een nieuwe baan zou krijgen. Ook ruzie met een reisgenoot of dreiging van een terroristische aanslag is geen geldige reden  om een beroep te doen op je annuleringsverzekering. Bij (acute) terreurdreiging biedt de reisorganisatie vaak wel de mogelijkheid om de reis kosteloos om te boeken. Een verzekering die wel dekking biedt bij voor verwachte situaties is de Cancel For Any Reason (CFAR) verzekering.

Kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Je kunt kiezen voor een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering. Als je maar één keer per jaar op wintersport gaat, is een kortlopende annuleringsverzekering het voordeligst. Wanneer je er meerdere keren per jaar op uit trekt, is een doorlopende annuleringsverzekering het verstandigst. Dan ben je het hele jaar verzekerd voor het annuleren van een reis, ook binnen Nederland.

Reis annuleren: wat te doen?

Wil je je vakantie annuleren en de kosten claimen bij je annuleringsverzekering? Neem dan contact op met je tussenpersoon of reisverzekeraar. Zij nemen vervolgens de schade in behandeling en zorgen voor de vergoeding.

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk agenda