De zeil- & toerskireis naar Sunnmøre

28 / 04 / 2018 - Catrien

ALLES IN ÉÉN REIS

Zwemmen in ijskoud water na een dag toerskiën. Verse vis als diner, direct uit het fjord. De zeil- & toerskireis naar Sunnmøre, Noorwegen had echt alles wat ik leuk vind in één programma. De combinatie van (toer)skiën in een waanzinnig mooi Noors berglandschap met vergezichten over de fjorden en zeilen op een klein jacht door het fjord, op zoek naar de berg van morgen, was uniek en uitdagend. 

Pieps veiligheidsmateriaal

DE VOORBEREIDING

Eind april 2018 ben ik met Epique op reis gegaan naar Noorwegen. Ik wist dat als ik echt wil genieten van deze reis, ik niet alleen mijn materiaal in orde moet maken maar me ook fysiek moet voorbereiden. Dus, op tijd beginnen met meer en intensiever sporten! Samen met een personal trainer heb ik een schema gemaakt. Het trainingsplan dat Epique hiervoor aanlevert is een prima opzet. Maar met inzicht van Sita maak ik het meer op maat en spreek ik af welke (kracht)trainingen ik individueel doe en welke groepslessen op het rooster ik kies. Wat ik met name merk in deze voorbereidingsperiode is dat het vooral leuk is om op deze manier voor te bereiden omdat het de reis hiermee veel meer maakt dan alleen die éne week. En of ik fit was? Dat bleek natuurlijk pas op de berg.

Tourskiën en zeilen in Noorwegen

DE REIS

We vliegen vanaf Schiphol naar Ålesund. Daar aangekomen worden we door twee jongens van de Sailing Taxi opgehaald. Met twee huurauto’s brengen ze ons naar de boot. Wat ontzettend leuk om met zo’n gezellige crew sportieve en gezellige mensen op pad te gaan! Het schip van +- 15 meter is niet heel groot. En ja, wat zal ik zeggen… het is groot genoeg om met 9 mensen op te slapen. Als enige vrouw aan boord krijg ik het breedste bed in de punt. Dat is een luxe, zelfs in vergelijking tot een bed in een berghut. Alle spullen krijgen vaste plekken op de boot. Het is krap en niemand heeft privacy, dus dan pas je je al gauw aan.

DE TOCHTEN

En dan … de dagen vliegen voorbij! ’s Morgens ontbijt met z’n allen in de kombuis. Als haringen in een ton zitten we rond de tafel. Knus en warm; de huiskamer van de boot hangt vol met sokken, handschoenen, vellen, binnenschoenen die te drogen hangen. Na een goed ontbijt stappen we met rugzakken, ski’s en luxe lunchpakketten van boord of worden we met de dinghy naar de wal gebracht. Michiel heeft iedere dag weer een mooie en uitdagende toer uitgestippeld. 

Het leuke van deze reis is dat je zo dicht op elkaar leeft, waardoor je alles mee krijgt. Dus ook de voorbereiding van de tochten. Michiel doet dat door Noorse toerskiërs onderweg aan te spreken, met de bijboot langs potentiele bergen te varen of rijdt met de jongens van de Sailing Taxi naar een plek om de komende tochten te bekijken. 

WAT ME NOG ALTIJD BIJ BLIJFT!

Nu ik een half jaar later op deze reis terugkijk blijven twee belangrijke dingen me bij. Eerlijk is eerlijk, de frustratie met spitzekehren is daar één element van. Maar ook voel ik me super trots en blij dat ik deze hele mooie reis heb gemaakt. Juist die combinatie maakt het een reis om nooit te vergeten. En dat voel ik als ik de foto’s nog eens bekijk!

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk agenda