Touren in Sunnmøre

Na de nodige touren in de Alpen was het eindelijk zo ver, Noorwegen! Ver weg van alle liften en omringt door fjorden. Deze stond al lange tijd hoog op de lijs

24 / 04 / 2022 - Rik Deekens

Voorbereiding is het halve werk

Een paar weken voor vertrek was de ‘meet & greet’ op kantoor bij Epique. Super om je reisgenoten voor vertrek te ontmoeten als je meegaat als ‘einzelgänger’. Michiel (de gids) zorgde gelijk voor een goede stemming (biertje?), vertelde ons alle ins en outs van de reis en kwam met goede tips voor het materiaal wat mee moest.

Eindelijk!

Eind april was het verzamelen op Schiphol, zes fanatieke tourskiёrs en Michiel. Met een rechtstreekse vlucht landen we op het vliegveld van Alesund. In 1,5 uur, zonder urenlang op de autobahn, op een top bestemming. Op het vliegveld werden we opgehaald door de schippers van de ‘Sailing Taxi’. Schippers? Ja! Tourskien en zeilen! In de haven lag de ‘Whisper’ te wachten.

Tourskiën en zeilen in Noorwegen

De ‘Sailing Taxi’

Guus, Luuk, Tom en Olivier, vier Nederlandse jongens die met hun ‘Sailing Taxi’ de wereld rond zeilen. Naast dat ze je meenemen op hun avontuur, erg gezellig zijn en goed voor je koken, zoeken ze ook nog plastic uit zee. Om hier dan weer bruikbare voorwerpen van te maken, zoals ski’s.

All aboard!

Met 7 man, plus bemanning en heel veel gear betekent lichte chaos als je aan boord gaat. Na een uur worstelen met spullen was het geregeld en had iedereen een plek aan boord. Op je bed geen chocolaatje, maar een ‘zeilhoed’ en oordoppen (had iemand doorgegeven dat Marc verschrikkelijk snurkt?). Na de briefing van de bemanning, wat wel en niet te doen aan boord, was het eindelijk tijd om uit te varen. Op naar het Hjørundfjorden! 

De eerste nacht aan boord voel je je gelijk thuis. Met de hele club om de grote tafel, een goede maaltijd, drankjes en sterke verhalen. ‘s Avonds doorzakken op het dek of vroeg je nest in om als eerste boven te zijn. In de ochtend, zes gespannen koppies aan het ontbijt die benieuwd zijn wat Michiel in petto heeft.

Aan het eind van de middag weer terug komen bij het schip was elke dag een verrassing. We hadden aangegeven dat een kleine snack wel fijn is na een dag touren, dat hebben we geweten. Standaard hing er een krat vocht in het fjord af te koelen en stond er iets te eten, meestal vers uit het fjord getrokken. Even opfrissen in het fjord, trossen los en op naar de volgende spot. 

De zeilboot maakte de Noorwegen ervaring af. Een grote groep op een kleine boot zorgt gelijk voor een top stemming. De jongens van de Sailing Taxi zijn fanatiek zeilers, waardoor bij het miste zuchtje wind gelijk de zeilen omhoog gingen. Tourskien en zeilend naar de volgende spot is een beleving op zich!

Het touren

De eerste dag, een mooie tour om ‘op te warmen’. Na vier uur lopen kwamen we aan bij ‘de vinger’ (een rots die op een vinger lijkt). Een korte afdaling, gevolgd door een korte klim en een lange afdaling terug naar het dal. Waren we opgewarmt? Jazeker, en vermoeid… 

Na de eerste dag werd het alleen maar meer en beter. Hogere toppen, betere poeder en langere firn afdalingen. Ondanks dat het al eind april was, wist Michiel elke dag geweldige routes en afdalingen te vinden. De laatste meters terug naar de boot was papsneeuw, wat wil je ook in april. Maar bovenin was het genieten, heerlijk poedersneeuw die overgaat in de beste firn die ik ooit geskied heb. 

Voor heupdiepe poedersneeuw moet je niet naar Noorwegen, maar dat was op voorhand duidelijk. Wel voor de omgeving! Ik heb me verbaast over hoe hoog en steil het kan zijn in Noorwegen. Urenlang spitzkehren omhoog, gevolgd door een uitdagende afdaling. Michiel had het tempo er goed in tijdens de beklimmingen, maar liet genoeg pauze tussendoor om van het indrukwekkend uitzicht te genieten. 

Een uitdagende ervaring, met een verrassend gezellige groep in het schitterende Noorwegen. Een week waarin ik me geen moment verveeld heb en nieuwe vrienden gemaakt heb. Dit smaakt naar meer!

Michiel en de mannen van de ‘Sailing Taxi’, bedankt!

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk agenda