Een Noors avontuur

'Aan boord stappen bij een zeilboot om een bijzondere week tourskiën tegemoet te gaan vergeet ik nooit meer.'

Op naar Noorwegen

Mijn voortdurende verlangen om de meest adembenemende bergtoppen te ontdekken en de meest geweldige afdalingen te maken zal nooit stoppen. Toch kwam ik na mijn recente avontuur met Epique verrassend dichtbij. In april 2023 ben ik samen met Michiel en een bijzondere groep mensen naar Finnmark, Noorwegen gevlogen om een nieuw avontuur aan te gaan: zeilen en toerskiën tussen de Noorse fjorden.

Met dank aan mijn eerdere ervaringen met Epique in Canada en Roemenië waren mijn verwachtingen natuurlijk hoog, maar wow, wat ben ik omver geblazen. Met z’n allen op een boot op zoek naar ongerepte natuur en haar stille omgeving is toch anders dan afgezet worden door een helikopter (ook erg gaaf trouwens!). Zorg van tevoren wel dat je werkt aan je conditie, want tijdens deze reis wordt je flink uitgedaagd in het zeilen en toerskiën!

Aan boord bij - Moondance

Een dag aan boord

De eerste dag op de zeilboot is wennen; onbekende gezichten, weinig ruimte en ijskoude lucht. Gelukkig leer je elkaar snel kennen, pas je je aan aan de ruimte en faciliteiten die je wel hebt en kun je de kou trotseren met de goede verwarming aan boord. Nadat je een kop koffie hebt gedronken, verlaat je samen de cabine om het prachtige uitzicht te bewonderen. Aan je linkerzijde strekt een eindeloze zee zich uit tot aan de horizon, terwijl aan je rechterzijde een met sneeuw bedekte helling ligt waar mogelijk nog nooit eerder iemand heeft geskied.

Eenmaal aangekomen bij een van die hellingen is het tijd om de strijd aan te gaan met de natuur. Tijdens de klim moet je soms alle zeilen bijzetten, pun intended. Soms lijkt het alsof je van de aarde af zou kunnen vallen. Gelukkig grijpen de vellen onder je ski’s zich stevig vast in de sneeuw. Het is zwaar en er wordt hard gewerkt, maar de omgeving maakt een hoop goed. De uitdaging van de klim is groot, maar de beloning die wacht, is nog veel groter.

Epique-Tourski-Lofoten

De beloning

Op de top verwerk je het uitzicht en de klim nog even, drink je je tweede kop koffie en maak je je klaar om af te dalen. De sneeuw is natuurlijk gewoon goed, maar de afdaling zelf is magistraal. Skiën door een couloir onder de oranje gloed van de middernachtzon en eindigen onderaan een brede bowl, waar de witte sneeuw stopt en de blauwe zee begint, is betoverend.

Terug op de boot frist iedereen zich even op, terwijl de crew al bezig is met het vangen van ons diner. Onder het genot van verse vis, een glas wijn (voor de liefhebbers) en indrukwekkende verhalen van mijn medereizigers gaan we de koele avond tegemoet. Er wordt gezocht naar een baai waar we rustig kunnen dobberen en het wordt langzamerhand steeds stiller. Als laatste kijk ik nog even om me heen, de nacht in, om vervolgens ook mijn warme bed in te duiken.

Epique toerskien in de Lyngen Alps, Noorwegen

Terugblikken

De reis naar het noorden was een onvergetelijke reis. Het was een ervaring die mijn passie voor avontuur en de pracht van de natuur verder heeft aangewakkerd. Samen met mijn geweldige medereizigers en de toegewijde crew hebben we de wildernis verkend, de bergen getemd en de stilte van de natuur omarmd.

Dus, terwijl ik de rustige nacht in kijk en de glinsterende sterren bewonder, besef ik dat mijn zoektocht naar ongerepte bergtoppen en adembenemende afdalingen nooit echt zal eindigen. Maar dankzij deze reis met Epique voelt mijn verlangen vervuld, althans voor nu. Het is een herinnering die ik voor altijd zal koesteren en een bron van inspiratie om te blijven streven naar nieuwe hoogten in de natuur en in mezelf. Op naar het volgende avontuur, waar de bergen me opnieuw roepen, en ik zeker zal luisteren.

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk agenda