Georgië

15 / 03 / 2018 - Martin Traas

Op naar een nieuwe bestemming

Al tijdens onze reis in Cosmo station in Kazachstan werden de opties voor volgend jaar besproken. Samen met deze groep Georgië verkennen. Toen wij in de zomer het voorstel voor Georgië ontvingen duurde het dan ook niet lang voordat de reis vol zat. Gezellig, weer een topgroep en een nieuwe locatie om te ontdekken.

De heenreis

We vlogen met een directe vlucht vanaf Eindhoven. Bij aankomst in Georgië werden we door de douane ontvangen met een stempel in het paspoort en een flesje Georgische wijn. Dat was een goed begin van de reis! 

De volgende ochtend staat er een lange rit met 4×4’s gepland richting Mestia. Het is een mooie rit over bergweggetjes en onderweg maken we nog een stop voor lunch. In een klein restaurantje maken we voor het eerst kennis met de Georgische keuken. We bestellen van alles wat op het menu staat en zien dat oma dit klaarmaakt op een traditioneel hout gestookte kachel.

toerski reis naar Georgië

Mestia

In Mestia zitten we in een mooi guesthouse en hebben we uitzicht op de Svan towers in de stad. Hier maken we het materiaal klaar en besluiten de volgende dag naar het skigebied van Tetnuldi te gaan. Het skigebied is een klein stukje rijden, over besneeuwde wegen, gelukkig hebben we weer twee 4×4’s tot onze beschikking.

tourskien en freeriden in Georgie

Tetlundi

De liften in Tetnuldi openen later dan wat wij gewend zijn in de Alpen. Het is een klein skigebied maar met grootse plannen om door te ontwikkelen. We zien al veel potentiële afdalingen vanuit de lift. We sluiten de eerste dag af met een tour richting Adishi. Een dorpje wat nog lijkt stil te staan in de middeleeuwen. De dieren lopen los door de straten en veel gebouwen zijn vervallen, gelukkig vinden wij de enige apres ski tent en drinken nog wat Chacha (Georgian Vodka) voordat de chauffeurs ons ophalen. Over een smalle onverharde weg rijden we terug naar het guesthouse in Mestia.

Op weg naar…

In Mestia zijn veel leuke restaurantjes te vinden en kan je tijdens het eten ook zomaar verrast worden met (traditionele) livemuziek. Op de weg naar het guesthouse vinden wij nog een leuk barretje vol met Georgische wijnen en doen een wijnproeverij. Na een paar mooie dagen freetour rond Tetnuldi verplaatsen wij ons naar Ushguli, een klein dorp dieper de Kaukasus in. De weg naar Ushguli is smal, onverhard en zou waarschijnlijk niet misstaan in de lijst van “World’s most dangerous roads”.

Ushguli

Het dorp heeft wat weg van Adishi, ook hier lijkt de tijd te hebben stil gestaan. De gast heer en vrouw spreken geen Engels maar zijn ontzettend vriendelijk. Vanuit Ushguli maken we twee dagen mooie tour ski tochten en worden vergezeld door de straathonden die ons naar boven volgen. Tijdens de tochten genieten we van het uitzicht op de Shkhara (5201 m.) de hoogste berg van Georgië. 

In het hotel zijn bijna alle waterleidingen bevroren en is het soms een beetje behelpen maar dit draagt ook weer bij aan de beleving. We genieten des te meer van de uitgebreide maaltijden die onze gastvrouw op de houtkachel klaar maakt.

Het zit er weer op

We sluiten de reis af met een avondje stappen in Mestia voordat we de volgende ochtend (met een flinke kater) de lange rit over de bergwegen maken naar het vliegveld in Kutaisi.

Het was weer een geweldige week onder begeleiding van Gijs-jan, met een mooie mix van freeride, skitour, cultuur en gezelligheid. Ik kijk alweer uit naar volgend jaar.

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk agenda