Heliskiën in Turkije

Hè, heliskiën in Turkije? Kun je daar skiën dan? Ik had er nog nooit van gehoord en daarin ben ik geen uitzondering. Het is een goed bewaard geheim en niet alleen om die reden heel bijzonder.

09 / 02 / 2017 - Bjørn Berg Andersen

LOCATIE

Locatie, het Kaçkar gebergte. 3900M hoog, in het oosten van Turkije, vlakbij Georgië, uitkijkend over de zwarte zee. Een enorm onontgonnen bergmassief zonder skiliften waar alleen Turkey Heliski opereert. We hebben dus het hele gebergte voor onszelf.

Bijkomend voordeel, geen lange vluchten of jetlag. Je vliegt naar Trabzon aan de Zwarte zee via Istanbul en dan nog 2 uur rijden de bergen in.

VEILIGHEID EN ACCOMMODATIE

Belangrijkste element van heliskiën is de veiligheid. Daar hoef je je bij deze operatie geen zorgen over te maken. Gerund door een Zwitsers team die jaren ervaring hebben met heliskiën, 2 heli’s uit Oostenrijk, zeer ervaren Zwitserse berg-heli piloten en onderhoudsteam. Ze gebruiken het allerbeste safety gear (3 eenheid, lawine rugzak) en de ervaren gidsen komen uit heel Europa. De meeste gidsen hebben over de hele wereld als heliski gids gewerkt dus genoeg gesprekstof en tips voor volgende trips!

De uitvalsbasis is een comfortabel hotel in Ayder met een gloednieuw en uitgebreide sauna/wellness complex waar je ook lekker kunt eten. De heli’s staan naast het hotel geparkeerd dus alles is geoptimaliseerd voor een relaxte maar intensieve week!

DE GROEPEN

Er zijn twee heli’s. Eén voor de ‘private group’ en de andere voor de ‘classic group’. 

Je kunt voor een week de heli boeken met een eigen groep (tot 12 personen). Dan kun je als groep zelf bepalen hoe je dag eruit gaat zien en waar je wilt skiën. Juist iets uitdagender of relaxter of een groter gebied bestrijken. Ik had last minute geboekt en het laatste plekje van de ‘classic group’ bemachtigd. Die groep bestond uit 12 man (max 16) van verschillende nationaliteiten. 2 echtparen uit Zwitserland, 2 vrienden uit Oostenrijk, 3 Russen een Kazachstaan en een Koeweiti. Stuk voor stuk superleuke ski fanaten.

HOE ZIEN DE DAGEN ERUIT?

De dag begint afhankelijk van het weer om 7:30 met een vrijwillig rek en strek klasje. 8am ontbijt en 9am kan de eerste shift van 4 de lucht in. De 3 groepjes van 4 met hun gids worden na elkaar vlak bij elkaar op een bergtop gedropt. Beneden staat de heli dan alweer op de eerste groep te wachten en zet ze af op een verse bergtop. Dat gaat zo de hele dag door met een lekkere lunch van brood, studentenhaver en vijgen ergens in de natuur.


Rond 4 uur ben je weer terug in het hotel en kan je de wellness in of je spieren verwennen met een massage. Om half 8 zit je met je heli groep aan tafel en de gids van die dag (de gidsen rouleren en je positie in het rijtje van 3 in de heli ook).

OMSTANDIGHEDEN

Ok, zul je nu misschien denken, ik heb nu een redelijk beeld van hoe het eraan toe gaat, maar hoe is het skiën? Hoe was de sneeuw en de afdalingen? 

Het was echt geweldig! De twee Oostenrijkse kerels zeiden na afloop dat ze al 20 jaar samen heliskiën en overal zijn geweest en dat deze week in hun top 3 terecht is gekomen.

Ja, we hadden wel geluk met het weer maar dat was maar een klein deel van het verhaal. Toen we aankwamen had het net flink gesneeuwd en de eerste dag was meteen een prachtige ‘bluebird day’ met verse poeder en geen wolkje te bekennen. Echter, ondanks dat het best warm werd (1e week maart) bleef de sneeuw perfect. We hebben de hele week in prachtige poedersneeuw kunnen skiën ondanks dat het tijdens de week niet echt gesneeuwd heeft. Mij werd uitgelegd dat het in de nacht erg droog is waardoor de sneeuw als het ware ‘uitdroogt’ en daardoor niet zwaar wordt. Hoe dan ook, geweldige sneeuw!

Het terrein is zeer uitgestrekt en er is dus heel veel keus voor de heli’s zodat ze de beste sneeuw kunnen opzoeken en je altijd een vers spoor kunt trekken.

HET TERREIN

Het terrein zou ik omschrijven als open met mooie relaxte afdalingen van 3300 meter naar 1900m. Met afwisselend lange en kortere afdalingen. Niet bijzonder stijl maar zeker niet flauw. Eigenlijk heel relaxed skiën in voornamelijk open terrein en bij sommige afdalingen aan het einde wat ‘tree skiing’ tussen struikjes of bomen. Op ons verzoek hebben we de laatste 2 dagen ook wat couloirs geskied. Die zijn er zeker ook maar logistiek iets lastiger om 3 of 4 groepen daar te droppen en dan te zorgen dat de laatste groep nog verse sporen kan trekken. Met een ‘private group’ kan dat wel omdat je dan zelf kan aangeven wat je wilt doen zonder rekening te hoeven houden met andere skiërs. 

Ik zou het terrein dus willen omschrijven als zeer toegankelijk voor skiërs die nog niet heel veel ervaring hebben met skiën in diepe sneeuw. Maar ook voor de zeer ervaren skiër is het een machtig mooi gebied!

Ik kan deze trip iedereen aanbevelen en ga zeker nog een keertje terug!

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk agenda