Toerski reizen Epique

Tourskiën

Ski afdalingen waar zelden iemand komt en bereik ze op geheel eigen kracht. De puurste vorm van de zoektocht naar poeder! Leer de fijne kneepjes van het tourskiën tijdens een cursus, maak een huttentocht of ga touren vanaf een zeiljacht.

Tourski reizen

Het is stil en om je heen is niets dan witte bergen en de groep waarmee je omhoog loopt. Weg van de drukte kiezen we onze eigen route en trekken ons eigen spoor. Tourskien is het ultieme gevoel van vrijheid op ski’s. Zelf bepalen welke top je beklimt en door welk poeder-veld je afdaalt. Je maakt dagtochten vanuit een berghut, zeilschip of gewoon vanuit een dal. Of je maakt een meerdaagse tocht zoals de Silvretta Huttentocht of de Haute Route.

De ultieme berg ervaring

Vanuit de lift of op de kaart zie je een mooie afdaling en je denkt; “hoe kom ik daar?”. Te voet, met splitboard of tourski’s worden die plekken bereikbaar. Op de kaart zien we een mooie tour naar de start van de afdaling en eenmaal in het juiste ritme gaat het snel. Boven snel warm aankleden, eten en drinken, genieten van het uitzicht en even kijken waar we indroppen.

Tijdens onze tourski en splitboard programma’s maken we korte hikes te voet of met vellen onder freeride ski’s of splitboard. In een korte tijd zijn we sneller en makkelijker op bijzondere plekken. Het plannen van de route en de tour zelf, zijn een warming up voor de afdaling. De afdaling is de beloning voor het harde werken.

Tourskiën en spplitboarden in de Silvretta, Oostenrijk

Touren, freetouren of freeriden?

Bij het toerskiën doe je alles op eigen kracht. Freetouren is een combinatie van toerskiën en freeriden en maak je gebruik van de liften. Vanuit het bergstation loop je verder omhoog naar die ene top. Of na een afdaling de backcountry in, loop je terug naar de dichtstbijzijnde lift. Niet zeker of omhoog lopen jouw ding is? Probeer het tourskiën eens uit tijdens een freetour reis.

Tourskiën = alles op eigen kracht omhoog
Freeride = poederafdalingen vanuit de lift
Freetour = omhoog met de lift, nog verder omhoog door te touren

Tourskiën Lofoten Noorwegen

Dagtochten of een meerdaagse tocht

In de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen vind je veel berghutten die in de winter open zijn. Een huttentocht is de ultieme tourski ervaring. Je neemt al je materiaal zelf mee en overnacht op een slaapzaal in een afgelegen, maar goed verzorgde berghut. Door in berghutten te overnachten skip je de afdaling naar het dal en de lange klim er weer uit. Je blijft op hoogte en kan zo makkelijk meerdere toppen bereiken in één week. 

Noorwegen, IJsland, het Midden-Oosten of Azië lenen zich perfect voor dagtochten. Met een camper of auto rij je dagelijks naar de start van de eerste tour en op een dag maak je 1 tot 3 beklimmingen en afdalingen.

Ski & Sail - Zeilen en toerskiën in IJsland

Zeilen en touren

Het uitzicht vanuit de fjorden van Noorwegen en IJsland gaat nooit vervelen. Vanaf een zeiljacht of charterschip geniet je maximaal van de indrukwekkende natuur en de vrijheid. Je start je dag op een plek waar je niet met de auto kan komen. De kans dat je andere tourskiërs tegenkomt is hier erg klein.

  • Ski de mooiste en meest afgelegen afdalingen
  • Een unieke beleving een geweldige sfeer

 

Ervaring spreken voor zich

Silvretta tocht: Heel goede ervaring.

Freetour was onbekend voor mij en ik heb alles in 1 week meegemaakt: van prachtige poeder in de zon tot 8bft sneeuwstorm naar boven stoempen op mijn latjes. Zo kreeg ik een goed beeld. Niet altijd leuk, ‘t was bijten, maar mooi. En vrij. Top gidsen. Thnx Nico en Michiel voor het sporen, wat een avontuur. Doen we nog eens!

Sellrain Huttentocht

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over deze of een andere reis met Epique? Neem gerust contact met ons op. Je kan ook alvast even kijken tussen de veelgestelde vragen.

Wie begeleiden de activiteiten van Epique?

In het begeleiden van de winterse bergsport maken we onderscheid tussen leraren en gidsen. Met een gids en/of leraar van Epique op pad is een bijzondere ervaring. Onze gidsen zijn ervaren, gediplomeerd en gelicentieerd. Dit betekend dat ze niet alleen opgeleid maar ook bevoegd zijn om skiërs en snowboarders van beginner t/m het experten bereik te trainen en te gidsen. Daarnaast zijn alle gidsen en leraren zelf fanatieke en ervaren terrein skiërs en snowboarders. Mede hierdoor weten zij exact waar het in het moderne freeriden om gaat.

Leraren zijn opgeleid en geven les in globaal drie niveaus namelijk beginnend, gevorderd en expert. Respectievelijk niveau één, twee en drie. De International Ski Instructors Association (ISIA) erkend en licentieerd wereldwijd lerarenopleidingen en leraren met niveau twee en drie.

Gidsen kunnen een beginner t/m expert ski alpinist technisch verbeteren en daarnaast in het hoog alpine terrein met klim/afdaaltechnieken en materialen gidsen. Onder gidsen wordt een onderscheid gemaakt tussen de ski-, snowboard- en berggids. Een berggids heeft een opleiding gevolgd volgens de normen van de International Federation of Mountain Guide Associations (IFMGA/UIAGM)

Heb ik voor het stijgen met vellen tourschoenen nodig?

Voor korte hikes met toerskibindingen en vellen kan je ook alpine skischoenen gebruiken. Voor het stijgen is dit misschien minder optimaal maar voor de afdaling is dit super. En het gaat tenslotte om de afdaling. Er zijn tegenwoordig een aantal merken die een goede freeride/tourschoen hebben ontwikkeld. Deze schoenen bieden een goede oplossing.

Is Epique aangesloten bij de SGR?

Ja. Epique is aangestoten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en bij het Calamiteitenfonds. Meer details hierover lees je op de pagina; Veilig op reis.