Freeride poedersneeuw afdaling

Freetour

Een combinatie van freeriden en toerskiën. Gebruik van liften & tourski’s bieden mogelijkheid om in te spelen op de condities en weg van de drukte op zoek te gaan naar onverspoorde poeder.

Freetour reizen

Freetouren is lift-assisted touren. Net als bij het freeriden draait het ook hier om het afdalen en overspoorde poedervelden, maar we hebben wel (free)tour-materiaal mee. Off-piste skiën is populair en freeriders zijn er, vooral rondom de liften, in overvloed. Er is zelfs een woord voor; poederstress. Maar met een gids die weet waar je moet zijn, het juiste materiaal en een beetje fysieke inspanning sta je snel bovenaan een ongerepte helling. Freetouren geeft je het ultieme gevoel van vrijheid in een skigebied.

toerskien en freeriden in de Alpen

Tussen freeriden en tourskiën

Freetouren is de middenweg tussen freeriden en toerskiën. Een reis die draait om afdalen, met de mogelijkheid om verder de backcountry in te gaan. Zolang we vanuit de lift genoeg mooie afdalingen vinden blijven we freeriden. Maar veel freeriders of een vers pak sneeuw wat uitblijft vraagt steeds vaker om flexibiliteit. Na een korte tour gaat er vaak een hele nieuwe wereld op.

Freetour materiaal

Modern tourski materiaal heeft het gat tussen het ‘klassieke’ touren en het freeriden gedicht. Ski’s en bindingen die licht genoeg zijn mee omhoog te vellen, maar breed en sterk genoeg om af te kunnen dalen zonder inhouden.

Ervaring spreken voor zich

Geweldige mix van Skitour, cultuur en avontuur

Kazachstan is een echte aanrader voor iedereen die zin heeft om te touren maar niet de hele dag te lopen. De combinatie van freetour en een up-lift per 4×4 garanderen toch nodige meters afdalen. Het verblijf in het Cosmo Station is een onvergetelijke ervaring op alle vlakken. Met het bezoek aan de stad Almaty en het uitstapje naar Charyn Canyon draaid deze trip om meer dan skiën alleen.

Review - Martin
freeriden en toerskien in Kazachstan

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over deze of een andere reis met Epique? Neem gerust contact met ons op. Je kan ook alvast even kijken tussen de veelgestelde vragen.

Wie begeleiden de activiteiten van Epique?

In het begeleiden van de winterse bergsport maken we onderscheid tussen leraren en gidsen. Met een gids en/of leraar van Epique op pad is een bijzondere ervaring. Onze gidsen zijn ervaren, gediplomeerd en gelicentieerd. Dit betekend dat ze niet alleen opgeleid maar ook bevoegd zijn om skiërs en snowboarders van beginner t/m het experten bereik te trainen en te gidsen. Daarnaast zijn alle gidsen en leraren zelf fanatieke en ervaren terrein skiërs en snowboarders. Mede hierdoor weten zij exact waar het in het moderne freeriden om gaat.

Leraren zijn opgeleid en geven les in globaal drie niveaus namelijk beginnend, gevorderd en expert. Respectievelijk niveau één, twee en drie. De International Ski Instructors Association (ISIA) erkend en licentieerd wereldwijd lerarenopleidingen en leraren met niveau twee en drie.

Gidsen kunnen een beginner t/m expert ski alpinist technisch verbeteren en daarnaast in het hoog alpine terrein met klim/afdaaltechnieken en materialen gidsen. Onder gidsen wordt een onderscheid gemaakt tussen de ski-, snowboard- en berggids. Een berggids heeft een opleiding gevolgd volgens de normen van de International Federation of Mountain Guide Associations (IFMGA/UIAGM)

Wat is Firn sneeuw?

Door opwarming van sneeuwkristallen, regen of zonnestraling ontstaat er aan de oppervlakte van het sneeuwdek een laagje water. Als het oppervlakte weer afkoelt ontstaat er een harde ijs laag. Deze kan wel 20 cm dik worden. Door meerdere malen bevriezen en ontdooien ontstaan er grote korrelachtige kristallen ook wel ‘Sulz’ of Corn genaamd. Dit proces komt voor in het voorjaar maar ook tijdens een warme periode in de andere winter maanden. De zogenaamde Firn is te vinden op de hellingen waar de zon schijnt maar ook in de andere exposities.

Firn is voor veel off-piste fanaten, na poeder, de beste sneeuw om lekker naar beneden te cruisen. Echter bij het plannen van een mooie Firn ronde komt het aan op timing. De opgevroren helling heeft namelijk tijd nodig om mooi zacht te worden. Na een koude klare nacht zal o.a. de zonnestraling hier voor zorgen. Hellingen die naar het oosten geëxponeerd zijn, komen als eerste aan de beurt. Als je op het juiste tijdstip afdaalt lijkt het op een piste met een dikke laag room. Kom je te vroeg of te laat dan dan breekt de bovenlaag en zak je er doorheen.

Een Firn afdaling maken is niet zonder risico. Het afgekoelde (stabiele) sneeuwdek wordt, gedurende de dag, steeds warmer, zwaarder en instabieler. Later op de dag is de kans op spontane lawines of het veroorzaken hiervan steeds groter. De vuistregel voor een Firn ronde is dan ook; “Na de lunch niet meer off-piste”. Is het ’s nacht niet koud geweest, bijvoorbeeld door bewolking, dan is ’s ochtends het sneeuwdek nog net zo instabiel als de dag ervoor. In deze situatie is kans op spontane lawines of het veroorzaken ervan direct aanwezig.

In het oud Duits betekend Firn ‘oude sneeuw’. In het Zwitsers betekend ‘färn’ voorjarig.

Heb ik voor het stijgen met vellen tourschoenen nodig?

Voor korte hikes met toerskibindingen en vellen kan je ook alpine skischoenen gebruiken. Voor het stijgen is dit misschien minder optimaal maar voor de afdaling is dit super. En het gaat tenslotte om de afdaling. Er zijn tegenwoordig een aantal merken die een goede freeride/tourschoen hebben ontwikkeld. Deze schoenen bieden een goede oplossing.